PAVIANUL CU MANTIE

(Papio hamadryas)

PAVIANUL CU MANTIE

Teritoriul de răspândire:

harta

Pavianul sau babuinul este cunoscut de mii de ani (apare și în mitologia egipteană), iar numele i-a fost dat de naturalistul francez Buffon.

CARACTERISTICI
Numele său științific, tradus din limba greacă însemnând “cap de câine”, l-a primit datorită botului prea alungit, neobișnuit pentru primate.

COMPORTAMENT
Babuinii mănâncă, dorm și călătoresc în grupuri de 50-80 indivizi, ce constau din 7 sau 8 masculi adulți, câteva zeci de femele și copii lor. Principalul rol în grup îl au femelele, iar masculii odată deveniți maturi, părăsesc grupul.

MOD DE HRĂNIRE
Pavienii mănâncă de toate, atât carne cât și vegetație, deși în cea mai mare parte alimentația lor este formată din iarbă și rădăcini, fructe, semințe, scoarță de copaci și frunze. Din carne consumă: insecte, pește, păsări și ouăle lor, rozătoare și chiar pui de antilopă.

REPRODUCERE
Unele conflicte între masculi sunt rezolvate cu ajutorul puilor, îi folosesc in calitate de “scut” – masculul mai slab ia un pui și se apropie de celălalt, știind că acesta la rândul său nu-i va face nici un rau. Dupa 172 de zile de gestatie, femela da nastere unui singur pui.

FOTOGRAFII:

  • PAVIANUL CU MANTIE
  • PAVIANUL CU MANTIE

COMENTARII

Banu Raluca Gabriela @ 08/05/2017, 14:30
Buna ziua! Am vizitat gradina zoologica sambata, 06.05.2017 si am constatat ca in tarc era un pui ranit la membrul superior, blana era plina de sange, cel care il apara avea zgarieturi sangerande pe partea dorsala. Intrebarea mea este: de ce nu se pun in carantina animalele suferinde? Ma refer la pui. E posibil sa fie o tehnica a masculului mai slab sa se foloseasca de un pui, dar eu mi-am facut impresia ca il apara mama lui.... O imagine foarte trista, am plecat de la zoo cu multe intrebari in minte....
Huc Marian @ 29/07/2014, 16:32
Bună ziua
din păcate, pe noile plăcuțe de identificare a animalelor este trecut drept BABUIN, nu pavian cu mantie
add a comment